TELLING STORIES
T/M 16 APRIL 2023
TELLING STORIES toont verhalen van en over mensen uit alle windstreken. Niet de grote verhalen gemarkeerd door invloedrijke personen en belangrijke gebeurtenissen, maar kleine, vaak persoonlijke vertellingen staan centraal.
In de korte en intieme videoportretten van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Fotograaf Rob Moorees maakte een selectie van ruim 100 bijzondere foto’s uit de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief waaruit een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren komt en schreef hier boeiende columns bij.
De expositie biedt de mogelijkheid een keur aan verhalen te ontdekken. Al die verschillende verhalen, direct ‘van de straat’, van vroeger en nu, maken nieuwsgierig. Vol menselijke emoties, waarden, belangen en ideeën die – ondanks alle verschillen – herkenbaar zijn voor ons allemaal.
De tentoonstelling is te zien tot en met 16 april 2023.
TELLING STORIES I Eating grapes in the company of prostitues
Voor hun presentatie Eating grapes in the company of prostitues maken Martin en Inge Riebeek een selectie uit hun project The Essential rondom twee thema’s die raken aan de collectiepresentatie van Museum W. Door de videoportretten te combineren met enkele relevantie objecten uit de collectie van Museum W, ontstaan twee verrassende installaties.
Twaalf jaar geleden startten Martin en Inge Riebeek hun eerste videoportret voor The Essential, een verzameling van gefilmde verhalen van mensen van overal ter wereld. Op straat nodigden zij toevallige voorbijgangers uit om voor de camera te vertellen waar het in hun leven nu echt om gaat, wat op dit moment essentieel voor hen is. De personen lopen naar de camera, vertellen in drie, vier minuten hun verhaal en verdwijnen uit beeld. Door deze directe manier van filmen zijn het prachtige, persoonlijke ontmoetingen geworden: intiem en indringend. Blijkbaar delen wij allemaal een diep verlangen naar vrijheid, liefde, geluk en een zinvol leven.
In die afgelopen periode maakte het kunstenaarsduo meer dan 600 portretten in 24 verschillende landen.
Martin en Inge Riebeek: “Ontmoetingen tussen jezelf en anderen in je leven zijn als een interactieve film, waarbij je zelf de regisseur bent. Gedenkend de filosofie van Emmanuel Levinas die opmerkte dat een mens zichzelf pas echt kan ‘zien’ door de ontmoeting met een ander.”
Martin en Inge Riebeek (1957, 1964) werken al meer dan twintig jaar samen als kunstenaarsduo. In hun inmiddels omvangrijke oeuvre spelen engagement en ontmoeting een belangrijke rol.
TELLING STORIES I Stories was everything and everything was stories
Voor het onderdeel Stories was everything and everything was stories maakte fotograaf/columnist Rob Moorees een keuze uit de enorme fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. Hier bevinden zich ook de vele foto’s uit de collectie van Het Leven Geïllustreerd, een tijdschrift dat in de jaren dat televisie en internet nog onzichtbaar in de toekomst lagen, een diverse en wonderlijke wereld de huiskamers binnen bracht. Het Leven toonde foto’s van dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, vreemde rituelen, opvallende gebruiken en onbenullige anekdotes. Vreemde, sensationele, banale en soms gruwelijke beelden; in diversiteit vergelijkbaar met wat ons nu via internet aangereikt wordt.
Bij 31 van de archieffoto’s schrijft Moorees een begeleidende column die direct naast de bijbehorende foto komt te hangen in de expositie. Deze columns vormen een bijzondere en persoonlijke toevoeging; ze ondersteunen zijn keuze en bijzondere blik op heldere wijze, geven inzicht in hoe hij als fotograaf kijkt en voegen een waardevolle interpretatielaag toe. “Zijn selectie neemt je mee naar het wezen van het leven en het wezen van de fotografie.” Zo kruisen verhaallijnen zich, dwars door tijd van verleden naar heden.
Rob Moorees (1950) werkt als autonoom fotograaf in Amsterdam. Daarnaast houdt hij zich als columnist en curator intensief bezig met fotografie. Voor hem maakt fotografie – juist deze uitvinding die alle leven tot stilstand dwong – het mogelijk om te reizen door de tijd.